25 let v partnerstvu - zgodba ELKO in Seagate

Seagate-ELKO-25 years in partnership
Seagate velja za enega od vodilnih svetovnih proizvajalcev pomnilniških naprav in programske opreme in letos praznuje 40-letnico delovanja. Je tudi ena izmed prvih družb, s katerimi je ELKO Group začela sodelovati leta 1994, s čimer je postala prva družba, ki je distribuirala trde diske Seagate v regiji Baltika.
Ilgonis Inspēters, vodja oddelka računalniških komponent skupine ELKO, sodeluje s podjetjem Seagate že vse od leta 1995: »ELKO in Seagate sta v zadnjih 25 letih razvila veliko skupnega. Začenši s takšnimi zgodovinskimi dejstvi, da sta obe podjetji dvakrat zamenjali svoj logotip in da so se njihovi direktorji petkrat zamenjali, pa tudi medsebojno rast - razvoj portfelja izdelkov, spreminjanje cenovne dinamike in regij distribucije. Skupaj smo preživeli obdobja gospodarske krize in v takih primerih dolgoročni odnosi pomagajo lažje najti rešitve."
Medtem ko Seagate razvija svoj portfelj izdelkov in išče vedno nove prodajne segmente, so njegova osnovna dejavnost vedno bile naprave in oprema za shranjevanje podatkov, ki so potrjevali njihovo strokovnost in so tako postali vodilni na tem področju. V času, ko je ELKO začel sodelovati z Seagateom, je bilo na trgu več kot 100 različnih proizvajalcev trdih diskov, vendar je ELKO izbral Seagate. Seagate je eden od treh preostalih največjih igralcev na trgu danes. Poleg tega je Seagate trenutno eden največjih proizvajalcev v portfelju sestavnih delov podjetja ELKO in ima približno 15% delež.
Pred petindvajsetimi leti je bil največji trdi disk na trgu 9 GB, ki je meril 5,25 palca. Za primerjavo: danes bi lahko brez težav izgubili 4TB disk v žepu hlač, največje kapacitete diskov pa segajo že vse do 16TB!
Egons Mednis Predsednik družbe ELKO
Egons Mednis, predsednik skupine ELKO, o prvih korakih partnerstva: "To sodelovanje je postalo možno, ko so se velika zahodna podjetja začela zanimati za baltsko regijo. ELKO je bil aktivno podjetje, ko smo se začeli širiti zunaj meja Latvije. Do Seagatea smo pristopili precej pogumno in posledično je Seagate postal eden ključnih partnerjev. Distribucijski kanali Seagatea so se z geografsko razširitvijo skupine ELKO povečali. Zdaj si je težko predstavljati, toda pred 25 leti je bil največji trdi disk na trgu 9 GB, ki je meril 5,25 palca (~ 13 cm). Za primerjavo: danes bi lahko brez težav izgubili 4TB pogon v žepu hlač, vkapacitete pa segajo že vse do 16TB! S ponosom lahko rečemo, da je Seagate že od ustanovitve eden ključnih partnerjev družbe ELKO in smo počaščeni zaradi zaupanja, ki so nam ga vkazali."
Aleksander Malinin, Seagate direktor prodaje v Rusiji in državah FSU: "ELKO Group je strateški in dolgoročni partner za Seagate. Cenimo ves trud, vložen v razvoj skladiščenja na trgih, ki jih ima ELKO, tesno sodelovanje na različnih ravneh in globoka udeležba ekipe ELKO. V zadnjih 25 letih je bil velik del uspeha zelo podobna vizija o tržni dinamiki in naraščajočih trendih. Ponosni smo, da v svojem sodelovanju čutimo strast do odkrivanja novih priložnosti in sinergije. Doživeli smo več pomembnih mejnikov in v naslednjih letih bomo naredili še več. Ekipi ELKO želimo vse najboljše!"
Tako Inspēters kot Irina Pavlova, produktna vodja skupine ELKO, ki sodeluje s Seagateom od leta 2014, ugotavljata: "Seagate lahko imenujemo procesno podjetje - poslovni procesi so dobro organizirani in jih lahko vsi naučijo. Je stabilen in predvidljiv partner za sodelovanje in zanašanje, kar je v distribucijski industriji zelo pomembno. Med obema podjetjema imamo dobro sinergijo in smo ponosni, da praznujemo takšno obletnico zaupanja in dolgoročnega partnerstva."
Ilgonis_Irina_ELKO_Seagate25
  1. Novice
  2. 25 let v partnerstvu - zgodba ELKO in Seagate