ELKO Group je dosegla nov rekord v 2021; dosegli smo USD 44M neto čistega dobička

Zapletenost tržnih razmer in dobavne verige sta skupini ELKO odprla več možnosti za povečanje stopnje dobička.
  • Promet: 2191 mio USD (1852 mio EUR), 0,3 % več kot leto poprej;
  • Bruto marža dobička: 7,2 %, višja kot leto poprej za 1,3 odstotne točke;
  • Bruto dobiček: 158,7 mio USD (134,2 mio EUR), 22,2 % več kot leto poprej;
  • Čisti dobiček: 44,4 mio USD (37,5 mio EUR), kar je 28,7 % več kot leto poprej.
V letu 2021, drugem polnem letu digitalne preobrazbe, ki jo je pospeševal Covid, je skupina ELKO opazila stabilno in močno povpraševanje s trga v ključnih segmentih izdelkov IT in izdelkov zabavne elektronike, medtem ko je ponudba ostala zahtevna zaradi kopičenja učinkov pomanjkanja komponent, pomanjkanje proizvodnih zmogljivosti in obremenjena logistika z Daljnega vzhoda. Kljub temu je to zahtevno okolje ustvarilo številne priložnosti za izboljšanje dobičkonosnosti, kar je za Skupino ELKO povzročilo 22,2-odstotno rast bruto dobička v primerjavi z letom 2020, previdno upravljanje stroškovne osnove pa je povečalo čisti dobiček za 28,7 % na 44,4 milijona USD (EUR 37,5 milijona).

»Leta 2021 ni bilo nič lahko. Rekordni rezultati so bili doseženi s trdim delom, glavni ključ do uspeha pa je agilnost. Agilnost za zagotovitev razpoložljivosti izdelkov, iskanje logističnih poti, upravljanje ravni zalog in vse skupaj - natančen izračun. Dobiček je v podrobnostih. Bolj kompleksno kot je okolje, več storitev in višjo dodano vrednost lahko zagotovimo kot distributer,« Svens Dinsdorfs, izvršni direktor skupine ELKO.
Februarja 2021 je skupina ELKO izdala 20 milijonov EUR petletnih nezavarovanih obveznic s kuponsko obrestno mero 6 letno, plačljive polletno. Obveznice so bile kotirane na borzi Nasdaq First North v drugem četrtletju 2021.

Akciju Sabiedrība ELKO Grupa je prek svoje hčerinske družbe ELKOTech Romania SRL pridobila 100 % deležev distributerja z dodano vrednostjo IT Smart Distribution SRL in WESTech CZ s.r.o., člana skupine ELKO Group, je prevzela kontrolni delež (85 % delnic) v Applu Ponudnik B2B rešitev Logicworks s.r.o. iz skupine Etnetera.
Od začetka vojne v Ukrajini je skupina ELKO prenehala dobavljati blago na ruski trg in je 25. aprila 2022 zapustila ruski trg s prodajo 100-odstotnega deleža vseh pravnih oseb v Rusiji, kot nadaljnjo prisotnost v Ruski trg je povezan s finančnimi tveganji in tveganji za ugled.

Medtem se je poslovanje ELKO v Ukrajini nadaljevalo od konca marca z odprtjem prodaje strankam in načrtovanjem novih zalog.
»Pred nami je preusmeritev. Poudarek je na razvoju regije CEE in Skandinavije ter okrevanju poslovanja v Ukrajini. Z značilno okretnostjo ELKO smo prepričani, da nobena priložnost ne bo zapravljena. Imamo že ožji seznam novih skupin izdelkov za sodelovanje, nove trge za širitev in nove storitve, ki čakajo na implementacijo,« Svens Dinsdorfs.
  1. Novice
  2. ELKO Group je dosegla nov rekord v 2021; dosegli smo USD 44M neto čistega dobička