ELKO Group dobro zaključila poslovno leto 2019

ELKO-headquaters
Razširitev portfelja izdelkov in raziskovanje novih trgov sta prinesla najboljše finančne rezultate doslej.
 • Prihodek: 1 883 milijonov USD (1 682 milijonov EUR), 6,5% več kot prejšnje leto;
 • Bruto dobiček: 5,3%, 0,6% več kot prejšnje leto;
 • Bruto dobiček: 99,7 milijona USD (89 milijonov EUR), 21% več kot prejšnje leto;
 • Čisti dobiček: 19,8 milijona USD (17,7 milijona EUR), kar je 111,5% več kot prejšnje leto.
 • Komponente - 487 milijonov USD (435 milijonov EUR), kar je 4% več;
 • Osebni računalniki - 291 milijonov USD (260 milijonov EUR), kar je 19% več;
 • Mobilni telefoni - 533 milijonov USD (476 milijonov EUR), kar je 14% manj;
 • Gospodinjska in pisarniška oprema, periferna oprema - 153 milijonov USD (136 milijonov EUR), kar je 28% več;
 • Programska oprema - 51 milijonov USD (45 milijonov EUR), kar je 15% več;
 • Rešitve in storitve z dodano vrednostjo - 102 milijona USD (91 milijonov EUR), kar je 48% več;
 • Televizije - 127 milijonov USD (113 milijonov EUR), kar je 27% več;
 • Majhni gospodinjski aparati itd. - 14 milijonov USD (12 milijonov EUR), kar je 654% več;
 • Vgrajena oprema - 127 milijonov USD (113 milijonov EUR), kar je 25% več.
"Približujemo se dve dvema milijardama. Lani smo dosegli najboljše kazalce prihodka od prodaje in bruto dobička. Nismo se ustavili. Pameten rast je bil zasajen v samem jedru podjetja; pametnejši kot včeraj in pametnejši izboljšujemo sebe in svoje notranje procese, povečujemo naš produktni portfelj, raziskujemo nove trge in bistveno vlagamo v tehnologijo. Kombinacija teh dejavnosti, namesto katere koli posamezne komponente, je zagotovila naše izjemno uspešnost, "{ {Svens Dinsdorfs, direktor skupine ELKO.
Ko se je prodaja povečevala, je potreba po bistvenem prestrukturiranju infrastrukture rasla. Med letom je ELKO štiri skladišča preselil v nove, sodobne prostore v Rigi, Rusiji, Romuniji in na Nizozemskem, s čimer je izboljšal opravljene storitve in optimiziral stroške.

Po uspešnem poslovanju v nordijski regiji dve leti je skupina ELKO avgusta 2019 odkupila preostalih 15% delnic Gandalf Distribution AB, s čimer ima zdaj 100-odstotni delež.

Družba skupine ELKO iz skupine WESTech, ki je eden največjih distributerjev IT izdelkov na Slovaškem, je nakup ARAŠID zaključila decembra 2019. S to pridobitvijo so postali ekskluzivni lastniki spletne trgovine ProGamingShop.sk ter spletne trgovine in maloprodajne mreže MP3.sk.
V skladu s priporočili lokalnih vlad je večina zaposlenih v ELKO v času najhujšega obdobja virusa delala na daljavo in s tem smo nadaljevali z zagotavljanjem vseh storitev brez prekinitev. Brezkontaktno pošiljanje in prejem blaga je zagotovljeno v vseh skladiščih.

V nasprotju s splošno upočasnitvijo gospodarske rasti je prodaja ELKO še naprej rastel v prvem četrtletju leta 2020. Razlaga za to je, da se bodo dobave s Kitajske zmanjšale, kar je privedlo do zmanjšanja dobav na trgu kot celote, podjetja z optimalno grajenimi zalogami so lahko nadaljevala svoje poslovanje brez prekinitev. Drugi dejavnik je bil, da so mnoga podjetja aktivno kupovala prenosnike in druge naprave, da bi svoje osebje pripravila na delo na daljavo. Po operativnih podatkih so se v prvem četrtletju leta 2020 promet in bruto marža dobička povečali za 24% oziroma 36% v primerjavi z istim obdobjem leta 2019. Četrtletni prihodek skupine je dosegel raven, določeno v proračunu. Zaradi velikega povpraševanja je ELKO uspelo zmanjšati svoje zaloge. Kitajska podjetja so se začela vrniti v normalno delovanje, kar pomeni, da so bile začasne prekinitve dobave odpravljene.

"Imamo podružnice v 11 državah, trenutno stanje in uvedene omejitve pa so v vsaki od njih različne. Rezultati prvega četrtletja tega leta so bili zelo spodbudni. Proračuni so se v večini držav zdravo izvajali. Občutki so hkrati samozavestni in previdni; izkušnje iz preteklih kriz so nas naučile veliko, vendar smo uvedli številne previdnostne ukrepe in nadzor, če bomo še vedno imeli padec v prometu. Naša glavna prednostna naloga je neprekinjenost poslovanja. Naš dnevni red je zdaj bolj osredotočen na to, kakšno bi moralo biti podjetje po krizi. Jasno je, da bodo vzpostavljeni povsem novi pogoji in nova pravila. Bilo bi pametneje, če bi uskladiti se z njimi, namesto da bi se uprli. Aktivno nadaljujemo z delom. Ne odlašamo z naložbami v tehnološki razvoj, zlasti v razvoj platform e-trgovine, "Svens Dinsdorfs.
Skupina ELKO je eden največjih distributerjev izdelkov in rešitev za elektronsko opremo in potrošniško elektroniko v regiji, ki zastopa 400 proizvajalcev IT. Podjetje ponuja široko paleto izdelkov in storitev za več kot 10 000 trgovcev na drobno, lokalnih proizvajalcev računalnikov, sistemskih integratorjev in podjetij iz različnih sektorjev v 31 državah po Evropi in Srednji Aziji. Promet skupine v letu 2019 je znašal 1 883 milijonov USD.
 1. Novice
 2. ELKO Group dobro zaključila poslovno leto 2019