ELKO Group zapušča Rusijo

ELKO Group, distributer IT izdelkov in gospodinjskih aparatov, je podpisal pogodbo o prodaji vseh svojih deležev v vseh hčerinskih družbah v Rusiji in začenja ločiti operativne in tehnične poslovne procese.
Akciju Sabiedrība "ELKO Grupa" je od vseh vpletenih strani prejelo dovoljenje za odsvojitev dveh hčerinskih družb v Rusiji: ООО "ЭЛКО РУС" in OOO "Торговый дом АБСОЛЮТ". Sprememba lastništva je bila uradno registrirana 25.4.2022.

Od začetka vojne v Ukrajini je skupina ELKO prenehala dobavljati blago na ruski trg. Po uvedbi mednarodnih sankcij in zaradi pritiska javnosti je tudi več vodilnih proizvajalcev IT napovedalo, da bodo tudi oni zapustili ruski trg.

Skupaj s spremembo lastništva hčerinskih družb skupine ELKO v Rusiji se je začel prenos ustreznih sredstev in ločitev poslovnih procesov tako na operativni kot na sistemski ravni. Za ta proces je določeno prehodno obdobje, ki se bo izvajal v več fazah v obdobju enega leta.

Tveganja, povezana z ruskim trgom, se bodo s tem poslom zmanjšala, izboljšala pa se bo tudi kapitalizacija bilance stanja Skupine ELKO. Pričakuje se izboljšanje kazalnikov lastniškega in obrestnega kritja skupine, znižanje deleža izposojenih sredstev, odprava tečajnega tveganja ruskega rublja in znižanje skupnih stroškov poslovanja. To ustvarja priložnost za nadaljnji razvoj poslovanja na drugih trgih.
  1. Novice
  2. ELKO Group zapušča Rusijo