Skupina ELKO presegla 1,5 milijarde USD prometa v 2018

zinai
Širitev na nove trge in širitev palete izdelkov ter uspešno poslovanje na obstoječih trgih so omogočili rast skupine ELKO.
  • Prihodki so dosegli 1 768 milijonov USD (1 497 milijonov EUR), kar je za 11% več kot leto prej;
  • Bruto marža je znašala 4,7%, kar je za 0,2 odstotka manj kot v enakem obdobju lani;
  • Bruto dobiček je znašal 83 milijonov USD (70 milijonov EUR), kar je za 6% več kot v enakem obdobju lani;
  • Čisti dobiček je znašal 9,4 milijona USD (8 milijonov EUR), kar je 32% manj kot v enakem obdobju lani.
»Kljub zahtevni geopolitični situaciji v regiji CIS in vse večji konkurenci na vseh ciljnih trgih ELKO smo dosegli 11-odstotno povečanje prihodkov in si prizadevamo za 2 milijardi leta 2019. To je precej ambiciozen cilj, vendar vidimo, da Ključni dogodki v letu 2018 so bili naša geografska širitev, vzdrževanje učinkovitih in stroškovno učinkovitih distribucijskih kanalov, nenehna prizadevanja za razvoj našega portfelja in osredotočenost na izdelke, storitve in rešitve z dodano vrednostjo. napovedujejo, da se tudi v letu 2019 stopnja rasti ne bo upočasnila, “je povedal Svens Dinsdorfs, predsednik uprave ELKO Group.
Pomembni dogodki v letu 2018
Leta 2018 je ELKO izvedel številne nakupne transakcije, med katerimi je bil najpomembnejši nakup trgovalne hiše Absolut v Rusiji. To je omogočilo ELKO ponuditi gospodinjske aparate in elektroniko na nov trg. Na Slovaškem je WESTech, podružnica ELKO Group, pridobila delnice trgovcev na drobno Arašid in MP3.sk ter s tem razširila svoj portfelj iger, konzol, mobilnih telefonov in telefonske opreme.
V okviru pobude za razširitev poslovnih horizontov ELKO Group je začela delovati na poljskem trgu leta 2017 in zaposlila lokalno prodajno ekipo za distribucijo IT in potrošniške elektronike. V enem letu smo vzpostavili zanesljivo prodajno ekipo s sistematičnimi poslovnimi postopki. Hitra rast je omogočila, da je poljska podružnica ELKO med TOP 15 največjimi trgovci na debelo v regiji.

Zaradi pridobitev, rasti portfelja in razvoja distribucijskih kanalov so baltske države in regija CIS prav tako pokazale znatno rast. Leto 2018 zaznamuje naraščajoče naložbe v regionalno gradnjo odnosov, usmerjeno delo s strankami in številne pomembne organizacijske procese, katerih cilj je preoblikovanje in krepitev tržnih pozicij.
»Pomembno je poudariti našo osredotočenost na izboljšanje notranjih procesov - lani smo posodobili več sistemov, investirali smo v avtomatizirano in učinkovito elektronsko poslovanje, operativni sistem JD Edwards in druge. ELKO izstopa z znanjem in izkušnjami, ki smo jih zbrali v 26 letih delovanja. Verjamemo, da je naša vloga distributerja, da to znanje uporabimo in naredimo dostopno našim strankam. To pomeni nenehen tehnološki razvoj, učenje in rast z uporabo znanja naših zaposlenih in sledenja poslovnim trendom. Prepričani smo, da bo vse to pripomoglo k izboljšanju našega vsakodnevnega poslovanja in storitev, ki jih nudimo, « dodaja Svens Dinsdorfs.
V letu 2018 je bila rast podjetja opažena in priznana z različnimi nagradami in nominacijami. Skupina ELKO je vstopila na prestižni seznam 500 največjih podjetij srednje in vzhodne Evrope - COFACE. ELKO je na 124. mestu in ima najvišje mesto med šestimi latvijskimi podjetji na seznamu. Letna podelitev nagrad, ki jo je pripravil časopis Dienas Bizness, je podelila ime ELKO kot najvišje holding podjetje v Latviji. ELKO Group je prejel tudi več nagrad za partnerje.
ELKO Group je eden največjih distributerjev IT in potrošniške elektronike ter rešitev, ki predstavljajo 400 IT proizvajalcev. Skupina ponuja široko paleto izdelkov in storitev več kot 10 000 trgovcem na drobno, lokalnim proizvajalcem računalnikov, sistemskim integratorjem in podjetjem v različnih sektorjih v 31 državah Evrope in Srednje Azije. Skupni promet je v letu 2018 znašal 1 768 milijonov USD (1 497 milijonov EUR).

Več informacij:
www.elkogroup.com
LinkedIn, Facebook
  1. Novice
  2. Skupina ELKO presegla 1,5 milijarde USD prometa v 2018